Initiativtagare

"God gave us the earth, a place to live,

and one another to love and forgive"

 

från "No Hating Today" av Joakim Arenius, körledare och reseledare, Gospel Journey~Lyssna på "No Hating Today" med Joakim Arenius & Praise Unit feat. Chris Lass~Se Joakim i arbete       

~Anlita Joakim     

~Handla i Joakims webshop

Förutom familj och vänner är en körgemenskap bland det bästa som finns för att få utlopp för glädje och känna stöd när det går trögt. Den vissheten har varit Joakims stora drivkraft under alla år som körledare.


Han började sjunga gospel i Joybells som 16-åring, i mitten på 80-talet, och var mellan 1996-2004 ledare för denna Örebro-kör. Från 2004 har han lett Praise Unit, nio sångare och fem musiker som framför egna låtar med syfte att använda gospel-arvet i moderna arrangemang och produktioner. Idag arbetar han ganska tydligt med två olika inriktningar på körsång -den moderna stil som han framför tillsammans med Praise Unit, och den traditionella stil som han framför tillsammans med sångare under en inspirationshelg.


Joakim Arenius har arbetat med att inspirera körer, främst med fokus på gospel, sedan slutet på 90-talet. 2004 inledde han ett samarbete med Creative Kirche i Tyskland, och har sedan dess haft tyska körer och festivaler som sin huvudsakliga arbetsgivare. I dessa sammanhang är sjungandet ett medel för att nå det egentliga målet -glädje och gemenskap.


Första året på det nya milleniet tillbringade Joakim i New York som musikledare i en kyrka som då var sedd som konservativ och traditionellt ”vit”. Han introducerade ”svart” musik och startade en kör som sjöng gospel. Idag är den kyrkan fyra gånger så stor, multi-etnisk, och kören han bildade sjunger allt från de gamla psalmerna till modern pop och soul.


Mellan 1994-2012 var han musiklärare på Karolinska skolan i Örebro. Vid två tillfällen reste han till New York med grupper från ”Karro”. Han har under 2000-talet regelbundet arrangerat gruppresor till New York med körer och grupper som vill studera gospelmusik och uppleva denna mångkulturella stad.


Sedan 2012 lever Joakim på att skriva musik, främst till gospelkörer, och lära ut sina låtar på workshops. Han jobbar fortfarande mycket i Tyskland och USA, men har börjat jobba mer i Spanien, Ryssland, Italien, Norge och Danmark. Svenskar har väldigt bra förutsättningar för att tillgodogöra sig ny musik och bilda olika grupperingar, band, körer, osv, för att framföra detta. Joakim har jobbat mycket i sammanhang där man inte haft resurser för att ha en levande musik-kultur, främst i kyrkor och skolor.


Gospel Journey är hans första projekt i Örebro-trakten på väldigt länge. Joakim har längtat efter att få leda kör nära hemmet igen. Att dessutom resa till sitt andra hem, New York, tillsammans med Gospel Journey är en stor glädje.


Under 2016 släppte Joakim "Be The Plan" med Praise Unit och 50 gäster från 11 olika länder.


Under 2014 kom ”Christmas” med Praise Unit och Joakims fjärde notbok/skiva med eget gospelmaterial för körhelger, ”Now and here”. Han producerade den spanska gospelskivan ”Tal como soy” med Gospel Gloria och den norska gospelskivan ”This is the way” med Norwegian Gospel Voices. Tidigare skivor och noter som han har gett ut finns i hans webshop och information om platser där han arbetat med sin musik finns i tour dates history.


Tillbaka till startsidan.

Joakim Arenius